Skip to main content

Люксембург лідирує в Європі з контрацепції

З показником 94,2% Люксембург очолив європейський рейтинг контрацепції "Європейського парламентського форуму з питань сексуальних і репродуктивних прав", за ним слідують Великобританія, Франція і Бельгія. Рейтинг "Атлас контрацепції 2024" складається на основі оцінки державної політики кожної країни щодо доступу до контрацептивів, консультування з питань планування сім'ї та надання інформації про контрацепцію в Інтернеті.

Європа все ще характеризується значними відмінностями в політиці контрацепції між Східною та Західною Європою."Атлас політики в галузі контрацепції 2024" розкриває ці розбіжності: У той час як західноєвропейські країни, такі як Люксембург (94,2%), Великобританія (94,1%), Франція (93,2%) і Бельгія (91,1%), займають високі позиції за рівнем забезпечення всебічного доступу до контрацептивів і консультування, країни Східної Європи, такі як Польща (33,5%), Угорщина (40,0%) і Вірменія (40,7%), знаходяться в нижній частині спектру.

Такі країни, як Нідерланди (81,1%), Швеція (77,1%) і Німеччина (75,1%) залишаються у верхній третині. Австрія (61,7%), Швейцарія (58,3%) та Італія (57,3%), наприклад, знаходяться в середині.

Ініціатива Люксембургу щодо повного покриття витрат на контрацептиви без вікових обмежень (за винятком презервативів) з 1 квітня 2023 року не тільки виділяє країну в Європі, але й являє собою різкий контраст із ситуацією в Східній Європі. У деяких країнах доступ до сучасних методів контрацепції, надання інформації та соціальне сприйняття контрацепції залишаються серйозними проблемами. Зокрема, Польща, яка посідає значно нижче середньоєвропейського показника, підкреслює необхідність політичних і соціальних реформ у цій сфері.

Кілька країн Європи покривають витрати

В атласі проаналізовано 46 країн Європи і показано, що хоча 22 країни частково покривають витрати на певні контрацептиви, а 44 країни пропонують консультування в рамках національної системи охорони здоров'я, якість і доступність цих послуг дуже різняться. У той час як у Західній Європі відшкодування вартості контрацептивів часто надається, принаймні, для окремих контрацептивів і певних вікових груп, а доступ до консультування є широко розповсюдженим, країни Східної Європи стикаються з обмеженою доступністю, високою вартістю і браком інформації.

Окрім Люксембургу, ще одним прикладом покриття витрат є Франція: з 2022 року витрати на контрацептиви для жінок віком до 25 років покриваються за рахунок медичного страхування, а з 2023 року презервативи також доступні безкоштовно в аптеках для француженок віком до 25 років. Щось подібне є у Великій Британії.

Лідерство Люксембургу в цій сфері підкреслює важливість політичної підтримки та інвестицій у сексуальне та репродуктивне здоров'я. Приклад Великого Герцогства показує, що прогрес можливий, коли уряди визначають пріоритети і відповідно розподіляють ресурси.

Розрив між Східною та Західною Європою

Розрив між Східною та Західною Європою у сфері контрацептивної політики нагадує нам про те, що ще багато чого потрібно зробити. Необхідні постійні зусилля для того, щоб кожна людина в Європі мала доступ до інформації та ресурсів, необхідних для прийняття поінформованих рішень щодо власного репродуктивного здоров'я.

Першопрохідницька роль Люксембургу та робота таких організацій, як "Планування сім'ї", є надихаючими прикладами того, як відданість справі та політична підтримка можуть призвести до значного покращення сексуального та репродуктивного здоров'я. Хочеться сподіватися, що інші країни наслідуватимуть цей приклад, щоб подолати розбіжності в політиці щодо контрацепції і створити Європу, де кожен має право на вільний і поінформований вибір у плануванні сім'ї.

Захист також повинен відігравати свою роль

На додаток до контрацепції, ми вважаємо, що захист від захворювань, що передаються статевим шляхом, також повинен відігравати важливу роль. На жаль, багато контрацептивів не забезпечують достатнього захисту від захворювань, що передаються статевим шляхом, і в останні роки їх кількість знову зростає. Дуже добре, коли контрацептиви доступні безкоштовно, але якщо презервативи не входять до їхньої вартості, як у Люксембурзі, то, на жаль, захисту від хвороб, що передаються статевим шляхом, не існує. Тут також мало уваги приділяється гормональним побічним ефектам, а протизаплідні таблетки пропагуються як основний варіант. Проте все більше людей обґрунтовано відмовляються від гормональних побічних ефектів.

Як можна захиститися від захворювань, що передаються статевим шляхом

Відповідні презервативи доступні в Європі

Хоча в багатьох країнах, безумовно, ще багато чого потрібно зробити, і захист від хвороб слід брати до уваги, хороша новина полягає в тому, що за останні роки багато чого змінилося, і наші відповідні презервативи Mister Size, наприклад, тепер доступні майже у всіх європейських країнах.

До огляду країн, де представлені презервативи Mister Size

Перевага презервативів різних розмірів полягає в тому, що вони підвищують безпеку та покращують відчуття під час використання, порівняно зі стандартними презервативами. Якщо презерватив вам підходить, він не сповзає і не перетискає пеніс, і ви можете насолоджуватися своїм інтимним життям без жодних турбот. Презервативи легко і дешево доступні, а також їх можна замовити, наприклад, онлайн.

Знайдіть правильний презерватив зараз

Mister Size
Більше речей

Визначте правильний розмір презерватива за 4 простих кроки

Читайте зараз

Чи існують температури, небезпечні для презервативів?

Читайте зараз

Правильне надягання презерватива - як зробити це так, щоб це не дратувало

Читайте зараз