Skip to main content

Еректильна дисфункція: причини та ознаки еректильної дисфункції

Еректильна дисфункція може бути дуже неприємною для багатьох чоловіків. Дізнайтеся, що таке еректильна дисфункція, що її викликає, як її діагностувати та лікувати, а також іншу корисну інформацію та поради з цієї статті.

Прочитайте її зараз, щоб дізнатися все, що вам потрібно знати про цю тему.

Що таке еректильна дисфункція?

Еректильна дисфункція означає, що чоловік не може отримати ерекцію протягом декількох місяців або не може підтримувати її достатньо довго.

Синоніми еректильної дисфункції

  • Еректильна дисфункція
  • Порушення потенції
  • Імпотенція

Важливо зазначити, що імпотенція може використовуватися як синонім еректильної дисфункції (impotentia coeundi ) та нездатності до зачаття (impotentia generandi ). Тому завжди слід визначати, з яким контекстом пов'язана імпотенція.

Що спричиняє еректильну дисфункцію?

Існує багато можливих причин еректильної дисфункції, адже для того, щоб ерекція відбулася, нерви, кровоносні судини і гормони повинні працювати разом. Якщо одна або декілька з цих речей не працюють разом, або якщо на них впливають неправильні презервативи, це може призвести до еректильної дисфункції.

Крім того, наш психологічний стан і загальний спосіб життя також відіграють важливу роль, адже якщо ми психологічно не налаштовані відчувати задоволення, ерекція не відбудеться.

Психологічні причини проблем з потенцією

Психологічними причинами проблем з потенцією можуть бути надмірний стрес, занепокоєння, внутрішній або зовнішній тиск, а також такі захворювання, як депресія і тривога. Переживання травматичних та інших важливих життєвих подій, а також залежність від порнографії також можуть спричинити еректильну дисфункцію.

Особливо у молодих, в іншому здорових чоловіків, ці речі можуть бути (тимчасовими) тригерами.

Фізичні причини еректильної дисфункції

Як описано вище, існують різні функції організму, які повинні працювати для того, щоб відбулася ерекція. Про те, як на них можна вплинути, ви можете прочитати тут.

Хронічні захворювання, які можуть призвести до еректильної дисфункції

Діабет, високий кров'яний тиск, хронічні серцево-судинні захворювання та інші хронічні захворювання, які впливають на кровоносні судини, можуть призвести до еректильної дисфункції.

Судинні причини еректильної дисфункції

Атеросклероз та інші захворювання, які вражають і погіршують стан кровоносних судин, можуть призвести до еректильної дисфункції, оскільки вони впливають на приплив крові до члена.

Еректильна дисфункція, спричинена гормональними порушеннями

До них відносяться дефіцит тестостерону, захворювання щитовидної залози, гіперпролактинемія та інші гормональні проблеми.

Неврологічні причини еректильної дисфункції

Якщо нервові шляхи та передача інформації до мозку або з нього порушені, також може виникнути еректильна дисфункція. Причинами цього можуть бути розсіяний склероз або діабетична нейропатія.

Інші захворювання та проблеми, які можуть призвести до еректильної дисфункції

Окрім захворювань, до проблем з ерекцією може призвести низка інших причин. До них відносяться невдала операція на органах малого тазу, збільшена простата або травми спинного мозку.

Навіть тривалий тиск на нерви та судини в ділянці статевих органів, наприклад, під час їзди на велосипеді на дуже довгі відстані, може призвести до еректильної дисфункції.

Імпотенція через прийом ліків

Деякі ліки також можуть спричинити еректильну дисфункцію. До них належать, наприклад, антигіпертензивні засоби, деякі діуретики та антиандрогени, а також різні психотропні препарати.

Проконсультуйтеся з лікарем або ознайомтеся з інструкцією до препарату.

Еректильна дисфункція через презервативи

Ще однією причиною еректильної дисфункції, яку часто ігнорують, є неправильний розмір презерватива. Занадто малі презервативи не тільки дуже незручні, але й перешкоджають притоку крові, що може призвести до швидкої втрати ерекції.

Крім того, неправильний розмір презерватива може призвести до його швидкого розриву, що може стати причиною небажаної вагітності та поширення захворювань, що передаються статевим шляхом.

Тому надзвичайно важливо використовувати презервативи правильного розміру.

Вплив способу життя на потенцію

На додаток до всіх пунктів, згаданих вище, ваш загальний спосіб життя також має великий вплив на потенцію. Занадто мало фізичних вправ, зловживання наркотиками або алкоголем, велика кількість фаст-фуду або високообробленої їжі в цілому, відсутність балансу на роботі і загальна незадоволеність життям - все це може вплинути на вашу потенцію.

Тому збалансоване харчування, регулярні фізичні вправи і хороший баланс між роботою та особистим життям корисні у багатьох відношеннях.

Існують також деякі продукти, які, як вважається, сприяють природному виробленню тестостерону, а отже, і потенції, докладніше про них читайте тут.

Як діагностується еректильна дисфункція?

Якщо у вас немає ерекції протягом декількох місяців або ви не можете підтримувати її досить довго, варто звернутися до лікаря.

Існує кілька способів діагностики еректильної дисфункції та інших потенційних причин. Лікар вивчить вашу попередню історію хвороби, зробить аналіз крові та задасть загальні питання про ваше життя та інші симптоми.

Це дозволить з'ясувати, чи є причиною еректильної дисфункції перенесені раніше хвороби, травми, операції, прийом ліків або інші життєві обставини.

Наприклад, в аналізі крові вимірюється рівень тестостерону, щоб виключити гормональні розлади. Крім того, можуть бути проведені додаткові тести, щоб дослідити можливі пошкодження нервів або функції еректильної тканини. Наприклад, використовуються слабкі електричні імпульси або ін'єкційні тести.

У лабораторії сну також можна виміряти спонтанні нічні ерекції. Якщо всі фізичні тести не викликають зауважень, це може вказувати на психологічні причини проблем з потенцією.

Важливий показник: проблеми з ерекцією та здоров'ям серця

Менш відомим, але все частіше досліджуваним у сфері охорони здоров'я є зв'язок між еректильною дисфункцією та здоров'ям серця у чоловіків. Дослідження, зокрема дослідження 2018 року, опубліковане в журналі Американської асоціації серця, показало чіткий зв'язок між еректильною дисфункцією та підвищеним ризиком серцевих нападів. Тому еректильну дисфункцію можна розглядати як систему раннього попередження про можливі серцево-судинні захворювання.

Для чоловіків це означає, що стійка еректильна дисфункція (протягом щонайменше 6 місяців) є не тільки сигналом про можливі проблеми з судинами, але також може бути причиною для занепокоєння щодо здоров'я серця. Чоловікам зі стійкими проблемами з ерекцією рекомендується звернутися до лікаря не тільки для покращення сексуального здоров'я, але й для моніторингу та захисту здоров'я серця на ранній стадії. Візит до уролога і, при необхідності, обстеження кровотоку в статевому члені можуть стати важливими кроками як для з'ясування причин проблем з ерекцією, так і для перевірки здоров'я серця.

Ця інформація додає розуміння складності та взаємозв'язку чоловічого здоров'я і підкреслює важливість комплексного підходу до діагностики та лікування еректильної дисфункції.

Як лікують еректильну дисфункцію?

Лікування еректильної дисфункції завжди залежить від основної причини. Якщо розлад викликаний психологічними причинами, наприклад, візити до психіатра або зміна способу життя можуть принести полегшення.

Якщо ж розлад ерекції викликаний фізичними причинами, то існують різні методи лікування. Вони включають в себе лікування за допомогою:

  • Медикаменти, такі як тестостерон, віагра або аутоін'єкційна терапія.
  • Підбір інших ліків, відповідно до наявних станів
  • Механічні засоби, такі як вакуумні насоси або імплантація силіконових подушок
  • Медичні сідла для людей, які багато їздять на велосипеді
  • Тренування тазового дна
  • Дієти для підвищення потенції та тестостерону
  • Заходи для відмови від сигарет, алкоголю та інших наркотиків
  • Програми для покращення спортивної та розумової працездатності, а також поліпшення харчових звичок або зменшення стресу
  • Ударно-хвильова терапія для цілеспрямованого поліпшення кровотоку

Як можна запобігти еректильній дисфункції?

Найефективніший спосіб уникнути еректильної дисфункції - вести здоровий, збалансований спосіб життя. Чим здоровіші ваше тіло і розум, тим краще для вашого життя в цілому і, звичайно, для вашої потенції.

Переконайтеся, що ви отримуєте достатню кількість фізичних вправ і сну, їсте багато цільної, натуральної їжі і зводите стрес до мінімуму. Уникайте вживання наркотиків та інших інтоксикантів, таких як алкоголь або сигарети, і обмежте споживання порнографії.

Як чоловіки з еректильною дисфункцією можуть займатися сексом?

Наявність ерекції під час сексу може бути корисною, але не обов'язково необхідною для повноцінного сексуального життя. Це пов'язано з тим, що існує багато інших способів, якими чоловіки з порушеннями потенції можуть жити сексуальним життям і сексом.

Один з найпопулярніших і найкрасивіших способів - повільний секс. Для повільного сексу ерекція не є обов'язковою і, крім того, він допомагає вигнати зі спальні гонитву за оргазмом. Ось чому він також чудово підходить для чоловіків без еректильної дисфункції.

Крім того, секс-терапія може допомогти вам виробити правильні очікування і таким чином відкрити простір для нового сексуального життя.

Висновок - причини та передумови еректильної дисфункції

Причин еректильної дисфункції так само багато, як і життєвих ситуацій, з якими ми можемо зіткнутися в житті. Це пов'язано з тим, що вся нервова і судинна система, а також наше загальне здоров'я і психологічний стан відіграють важливу роль.

Навіть якщо причини еректильної дисфункції не завжди знаходяться під нашим контролем, ми можемо активно допомагати запобігати еректильній дисфункції, ведучи максимально здоровий і збалансований спосіб життя.

У будь-якому випадку, сьогодні еректильна дисфункція зазвичай добре піддається лікуванню, і навіть при наявності розладів у чоловіків можливе повноцінне сексуальне життя.

Якщо ви хочете дізнатися більше про те, як можна підвищити і поліпшити свою потенцію, ми написали детальну статтю на цю тему.

Підвищення потенції у чоловіків

Mister Size
Більше речей

Хороший секс не обов'язково має бути ідеальним

Читайте зараз

Таблетки - дійсно вірний шлях до рівності в сексі?

Читайте зараз

Презервативи та мастила – так секс працює як по маслу

Читайте зараз