Skip to main content

Дружба+, мікси, відкриті стосунки та полігамія - що це за сучасні моделі стосунків?

Якщо вірити бабусям і дідусям, раніше стосунки були досить простими: ви зустрічаєтесь, одружуєтесь, народжуєте дітей і залишаєтесь разом на все життя. Для багатьох це була мрія про справжнє кохання - для інших це не зовсім правильний шлях. А точніше: ще не зовсім. Тому що, здається, нам стає все важче і важче по-справжньому віддавати себе. Як інакше може бути, що нам здається, ніби всюди, куди б ми не пішли, є лише не-відносини? Щось зобов'язуюче? Краще не спочатку. Тоді ми краще матимемо дружбу+, ситуативні стосунки або ж просто змішані стосунки. Або ми можемо піти на крок далі і мати відкриті стосунки чи поліамурне партнерство. Таким чином, у нас буде щось міцне, щоб відчувати себе добре, але нам не доведеться повністю відмовлятися від своєї свободи. Звучить чудово! Чи ні?

У будь-якому випадку, є багато можливостей для того, щоб більше не бути на сто відсотків відданим одному партнеру своєї мрії. Але це добре чи погано? Чи ні? Ми спробували розібратися:

Чим більший вибір, тим важче прийняти рішення

Не дивно, що нам стає дедалі складніше визначитися з постійним партнером. Зрештою, додатки для знайомств, такі як Tinder, пропонують нам величезний вибір потенційних коханих, і все, що потрібно для того, щоб зробити перший крок, - це швидкий свайп по екрану смартфона. Як ви можете взяти на себе зобов'язання, коли наступне багатообіцяюче побачення може бути за рогом вже наступної миті? І це дійсно психологічно доведено: Якщо у нас занадто багато варіантів, ми швидше розчаровуємося і менше задоволені своїм остаточним рішенням - адже у нас з'являється відчуття, що ми втрачаємо багато інших речей. Тому краще не перестаратися з переглядом додатків і порталів знайомств, але тримати вибір під контролем. А ще краще не завжди думати про те, хто ще у вас може бути. Адже питання на побаченні полягає в тому, чи підходить нам наш візаві в цей момент і чи може це перерости в щось більше. Все інше потім стане зрозумілим. Незалежно від того, як виглядають інші варіанти побачень.

Чи справді ми егоїсти, коли хочемо більшого?

Зважаючи на тенденцію до випадкових стосунків, легко скластися враження, що сучасне покоління егоїстичне, безвідповідальне і просто не здатне на справжні зобов'язання. Краще отримувати якомога більше задоволення, не оплачуючи рахунки. Зрештою, довгострокове партнерство - це не суцільне сонце і троянди. І чим більше ми емоційно прив'язуємося до іншої людини, тим вищий ризик отримати травму. Звичайно, цього можна легко уникнути за допомогою спокусливої відмови від зобов'язань. Але чи справді це так легко пояснити? Чи існує дружба+ та всі інші форми сьогодні лише тому, що ми стали більш егоїстичними?

Давайте почнемо з іншого боку: Довічний шлюб, сповнений любові, звучить романтично і чудово, але далеко не скрізь він відповідає дійсності. Скільки пар живуть разом десятиліттями, але насправді не дуже щасливі одне з одним? Як часто трапляється, що один або навіть обидва партнери ставлять своє життя на паузу і відмовляються від повноцінного любовного життя, бо не хочуть ставити під загрозу існуючу сімейну конструкцію? Або бояться соціального тиску чи фінансових труднощів, які часто асоціюються з розлученням? І як часто шлюб в якийсь момент розпадається, а війна троянд, що спалахує, забирає свої жертви? У всіх нас, а особливо у дітей розлучених, є вагомі причини бути обережними, адже ми також знаємо біль, пов'язаний з нещасливими партнерствами. Тому егоїзм може бути (частковою) причиною альтернативних моделей стосунків, але аж ніяк не єдиною. Скоріше, наше все більш відкрите суспільство просто дає нам більше можливостей знайти правильний шлях для себе. І тому ми, з одного боку, більш обережні у пошуках кохання, а з іншого боку, можливо, більш готові спробувати щось нове. Зрештою, знайти те, що робить нас по-справжньому щасливими.

Від дружби+ до поліамурності - найпоширеніші концепції

Але які саме це можливості? Загалом, окрім класичного партнерства, існує три різні типи стосунків:

Ні до чого не зобов'язуюча спільність - ситуативна дружба, дружба+, мінгли.

Як ви це називаєте, вирішувати вам - у будь-якому випадку, ви не берете на себе жодних глибших зобов'язань. Ви добре ладнаєте і регулярно зустрічаєтеся для сексу або просто для того, щоб потусуватися чи провести дозвілля. В принципі, це ідеальний варіант для того, щоб не відчувати себе самотнім. Можливо, з часом навіть з'являться стосунки. З іншого боку, є ризик, що закохається лише одна людина, і це призведе до невеликої кризи.

Відкриті стосунки / відкритий шлюб

Тут обидва партнери відчувають такий же сильний зв'язок, як і в класичних стосунках, але надають один одному право на секс з іншими. Важливим тут є те, що любов зберігається виключно для партнера. Довготривалі стосунки також можливі, але глибших почуттів зазвичай уникають. Постійний партнер завжди на першому місці.

Часто відкритість сприймається як сексуальне збагачення або як можливість реалізувати сексуальні вподобання, які партнер не може або не хоче задовольнити. З іншого боку, існує ризик того, що ревнощі загрожують коханню - саме тому велика довіра і чіткий набір правил мають сенс.

Поліаморія

На відміну від відкритих стосунків, у моделі поліамурних стосунків почуття до інших партнерів є невід'ємною частиною стосунків. Людина здатна любити кількох людей одночасно і, по суті, веде кілька стосунків паралельно один з одним. Форма партнерства, яка може бути набагато складнішою, а іноді й більш проблематичною, ніж класичні стосунки. Тому вона підходить тільки для людей, які дійсно відчувають це, а також можуть впоратися з цим у довгостроковій перспективі. В іншому випадку, драми на ґрунті ревнощів - це лише питання часу.

З ризиками та побічними ефектами - але в той же час з шансом на більшу чесність

Ці сучасні моделі стосунків аж ніяк не є повною нісенітницею або вираженням чистого егоїзму, навіть якщо вони, на жаль, іноді оманливо використовуються як виправдання для того, щоб дати собі дозвіл на зраду. Якщо, з іншого боку, усвідомити, що навіть моногамні стосунки мають свої темні сторони і як часто партнери обманюють один одного - з будь-якої причини - вільне або відкрите партнерство може означати шанс на більшу чесність. Тому що, граючи з відкритими картами і/або реалізуючи сексуальне бажання в іншому місці за взаємною згодою, довіра завжди зберігається. А для багатьох це найважливіший якір у стосунках.

Зрештою, завжди важливим є ваше власне рішення - і ніхто не має права судити про це ззовні. Єдине, що важливо - це те, що партнери дійсно згодні з тим, які стосунки вони мають один з одним. Бо якщо тут погляди розходяться, то катастрофа запрограмована. Тому перший крок - це завжди відкрита дискусія. Незалежно від того, чи ви щойно познайомилися, чи думаєте про зміни у стосунках.

Крім того, те ж саме стосується і вибору партнера: Незалежно від того, яку модель стосунків ми обираємо, ми не пов'язані з нею назавжди. Можливо, вона працює постійно, але, можливо, в якийсь момент зміна на класичне партнерство/шлюб здається правильною. Поки ми ставимося один до одного справедливо, у нас є всі варіанти.

Mister Size
Більше речей

Зробіть це більше - з сексуальними фантазіями у вашому особистому розумовому кіно

Читайте зараз

Один як ніхто інший – що таке різні форми пеніса

Читайте зараз

Сьогодні люди менше займаються сексом?

Читайте зараз