Skip to main content

Безгормональна контрацепція для жінок, найкращі методи

У цій статті ви дізнаєтеся про безгормональні контрацептиви та методи контрацепції, доступні вам як жінці. Ви також отримаєте уявлення про те, як ці методи працюють, скільки вони коштують і наскільки вони безпечні.

Для оцінки безпеки ми використовуємо індекс Перлса. Він показує, скільки жінок завагітніли, якщо вони регулярно використовували метод контрацепції протягом 1 року. Індекс Перля, що дорівнює 15, означає, що 15 зі 100 жінок завагітніли протягом одного року, використовуючи цей метод.

Які методи контрацепції доступні для жінок?

На відміну від методів контрацепції для чоловіків, існує цілий ряд контрацептивів, доступних для жінок. Загалом їх можна розділити на 4 різні категорії:

Гормональні методи контрацепції: У цих методах контрацепції власні естрогени та прогестагени організму вводяться різними способами. Ці гормони обманюють організм, змушуючи його думати, що ви вагітні, а це означає, що ви більше не можете завагітніти.

Хімічні контрацептиви: Коротше кажучи, хімічні контрацептиви, такі як протизаплідні гелі або креми, вбивають сперматозоїди або роблять їх нездатними рухатися. Ці сперміциди слід використовувати тільки в поєднанні з іншими контрацептивами, тому що самі по собі вони дуже небезпечні.

Механічні методи контрацепції: До них відносяться жіночі презервативи, цервікальні ковпачки або мідні контрацептиви. Ці контрацептиви створюють бар'єр, через який сперматозоїди не можуть проникнути.

Природні контрацептиви: Ця категорія негормональних методів контрацепції включає температурний метод або календарний метод. В основному, метою цих методів є спостереження за своїм тілом, щоб визначити фертильні дні.

Природна контрацепція

На даний момент існує 5 різних методів природної контрацепції, які ви можете використовувати для отримання безгормональної контрацепції. Хороша новина полягає в тому, що при правильному і регулярному застосуванні вони можуть бути дуже безпечними.

Крім того, багато жінок повідомляють, що ці методи допомогли їм краще зрозуміти і сприймати свій цикл і своє тіло.

Лише заради цього варто спробувати один або кілька методів.

Важливо пам'ятати, що не слід утримуватися від статевих контактів або використовувати інші методи контрацепції, такі як презервативи, лише в день овуляції. Сперматозоїди можуть виживати в матці до 4 днів. Це означає, що ви повинні планувати щонайменше 5 днів утримання або захисту.

Природна контрацепція за допомогою календарного методу

Контрацепція за допомогою календарного методу - один з найстаріших методів природної контрацепції. Він був розроблений майже одночасно гінекологами Кюсаку Огіно та Германом Кнаусом у 1920-х роках, тому метод також відомий як "метод Кнауса-Огіно".

Все, що вам потрібно для використання календарного методу - це циклічний календар або циклічний щоденник.

Важливо, щоб ви спостерігали і документували свій цикл протягом приблизно 6 місяців, перш ніж почати обчислення. Чи регулярний у вас цикл? Регулярно відхиляється або нерегулярний?

В основному, метод передбачає 28-денний цикл, з овуляцією через 14 днів.

Ви можете прочитати більше про те, як працює розрахунок тут.

Вартість: приблизно від 6 євро за циклічний календар, але він працює з будь-яким календарем.

Перлинний індекс: 9 з 100

Цервікальний метод замість таблеток

При цервікальному методі ви повинні відчувати шийку матки. Це пов'язано з тим, що вона змінюється під час менструального циклу. Відразу після менструації шийка матки відчувається твердою і закритою. Вона також знаходиться ближче до входу в піхву.

Під час фертильних днів шийка матки м'яка (як губи) і трохи відкрита. Крім того, вона тепер знаходиться далі всередині тіла.

Цей метод добре поєднується з наступними природними методами контрацепції.

Вартість: безкоштовно

Перлиннийіндекс: від 3 до 23 зі 100

Контрацепція за допомогою спостереження за цервікальним слизом

Метод цервікального слизу, який також називають методом Біллінгса, працює подібно до цервікального методу.

Цервікальний слиз змінюється протягом циклу: після менструації він стає густим і в'язким, а перед овуляцією - молочно-каламутним. Чим ближче до овуляції, тим більш рідким і прозорим стає цервікальний слиз.

У найбільш фертильні дні ви можете витягувати нитки зі слизу між пальцями.

Щоб використовувати метод контрацепції за допомогою цервікального слизу, вам потрібно щодня перевіряти і записувати кількість, колір і консистенцію слизу. Якщо кількість цервікального слизу збільшується за короткий час, можна очікувати овуляцію через 2-3 дні.

Вартість: безкоштовно

Перлиннийіндекс: 15 зі 100

Безгормональна контрацепція за допомогою температурного методу

За допомогою цього методу ви повинні виміряти температуру тіла термометром після того, як прокинетеся, так звану базальну температуру тіла.

Після овуляції температура тіла підвищується на кілька десятих градуса і тримається на цьому рівні до менструації, а потім знову знижується.

Оскільки на температуру тіла також може впливати стрес або хвороба, ви завжди повинні поєднувати її з іншими методами, такими як метод Біллінгса.

Деякі фітнес-трекери вже пропонують функції для безперервного вимірювання температури тіла. До них відносяться, наприклад, Fitbit або Oura.

Вартість: залежно від продукту, від 2 до 399 євро.

Перлиннийіндекс: від 0,8 до 3 зі 100

Контрацепція за допомогою симптотермічного методу

Симптоматичний метод контрацепції - це поєднання температурного методу, методу цервікального слизу і, за необхідності, цервікального або календарного методу.

Комбінуючи різні методи, ви можете зробити більш надійний прогноз фертильних днів.

Вартість: від 2,- до 399,- євро, можливо, поточні витрати на додатки

Перлиннийіндекс: 0,4 зі 100

Мідна спіраль, мідний ланцюжок або мідна кулька для довгострокової контрацепції

Мідні контрацептиви мають велику перевагу, оскільки гінеколог вводить їх один раз, а потім ви можете використовувати їх до 5 років. Кожні 6 місяців потрібно перевірятися, щоб переконатися, що все на місці, і це все.

Мідь пошкоджує сперматозоїди і робить їх нездатними рухатися. Крім того, шийка матки змінюється, що також значно ускладнює або унеможливлює проникнення сперматозоїдів.

Недоліком цих безгормональних контрацептивів є те, що їх надзвичайно боляче вводити та вилучати. У деяких випадках вони також можуть викликати сильні менструальні кровотечі та дискомфорт.

Вартість: від 120 до 400 євро.

Перловийіндекс: від 0,4 до 1 зі 100

Діафрагма або шийковий ковпачок для контрацепції без гормонів

Ці два безгормональні методи контрацепції є технічними контрацептивами для жінок. Вони являють собою силіконові диски, які також мають пружинне кільце всередині. Діафрагму або цервікальний ковпачок можна вставити за 2 години до статевого акту, щоб заблокувати сперматозоїди.

Таким чином, контрацептиви утворюють бар'єр перед шийкою матки, який можна додатково посилити, застосовуючи сперміциди, такі як контрацептивні гелі або креми.

Цервікальні ковпачки можуть навіть злегка прилягати до шийки матки, забезпечуючи більш щільне прилягання.

Недоліки цих альтернатив таблеткам полягають у тому, що вони повинні залишатися у піхві щонайменше 8 годин після сексу. Вони також повинні бути спеціально підібрані гінекологом. Крім того, вони можуть призвести до небажаної вагітності, якщо їх неправильно вставити, а також не захищають від ІПСШ.

Вартість: від 31 до 70 євро плюс контрацептивні гелі або креми від 10 до 15 євро за тюбик.

Перлиннийіндекс: від 1 до 20 зі 100

Жіночі презервативи як альтернатива протизаплідним таблеткам

Жіночі презервативи, або "фемідоми", схожі на чоловічі презервативи. Щоб їх використовувати, потрібно вставити один кінець у піхву і тримати його на місці. Другий кінець залишається зовні і закриває губи вульви. Пеніс залишається вкритий цією латексною оболонкою, яка затримує всю сперму.

Ще одна перевага фемідом полягає в тому, що вони також захищають вас від захворювань, що передаються статевим шляхом.

На жаль, є й недоліки. Вони можуть потріскувати, коли ви їх використовуєте, вони можуть зісковзувати і не завжди зручні у використанні.

Вартість: приблизно від 8,50 до 10,50 за пачку.

Перлиннийіндекс: від 5 до 25 зі 100

Презервативи для безпечної контрацепції

Як альтернатива фемідомам, звичайно, існують презервативи, які носять чоловіки.

Звичайно, вони не є контрацептивом для вас, як для жінки, в цьому сенсі, але вони все ще є безгормональною альтернативою, яку легко використовувати та отримати.

Щоб отримати максимальну безпеку та задоволення від використання презервативів, вам (або вашому партнеру) потрібно переконатися, що ви використовуєте презерватив правильного розміру.

Про те, як вам або вашому партнеру підібрати ідеальний розмір презерватива, ви можете прочитати тут.

Вартість: приблизно від 3,95 євро за упаковку.

Перлинний індекс: від 2 до 12 зі 100

Стерилізація - без гормонів, але остаточно

Стерилізація - це безгормональний метод контрацепції для жінок і чоловіків, які більше не хочуть мати дітей. Хоча часто стверджується, що стерилізацію можна повернути назад, шанси на успіх є низькими, а навіть якщо це можливо, шанси на успішну вагітність зменшуються.

При цьому методі ваші маткові труби або блокуються, або перерізаються. Це перешкоджає переміщенню яйцеклітин до матки, що унеможливлює запліднення.

Вартість: приблизно від 600 до 1 000 євро (покривається медичним страхуванням, якщо в довідці від лікаря вказано, що стерилізація необхідна).

Перлиннийіндекс: від 0,1 до 0,3 зі 100

Наскільки безпечний переривання статевого акту як засіб контрацепції?

Використання переривання статевого акту (також зване методом витягування) як методу контрацепції є одним з найменш безпечних методів контрацепції.

Небажана вагітність може настати досить легко, а також він не захищає від передачі ІПСШ.

В принципі, цей метод передбачає витягування пеніса з піхви незадовго до еякуляції. Однак це вимагає великого самоконтролю, і сперма все одно може вийти з пеніса до еякуляції.

Індекс Перля від 4 до 18 вагітностей є лише приблизною оцінкою і в реальності може бути ще вищим.

Вартість: безкоштовно

Індекс Перля: від 4 до 18 зі 100

Висновок про безгормональну контрацепцію для жінок

Існує багато різних безгормональних методів контрацепції і контрацептивів, які ви можете використовувати як жінка замість таблеток, гормональних паличок або гормональних спіралей. Щоб знайти найкращий метод для вас, ми рекомендуємо поговорити з гінекологом або спробувати природні методи контрацепції для жінок.

Прочитайте нашу статтю про нові та старі методи контрацепції для чоловіків, якщо вам цікаво, що існує для них.

Mister Size
Більше речей

Хороший секс не обов'язково має бути ідеальним

Читайте зараз

Таблетки – справді рівність у статі?

Читайте зараз

Презервативи та мастило: так секс працює як по маслу

Читайте зараз